verslag Kreta-Malia 16 tm 23 mei 2016

Klaas stond op de verkeerde plek op de bus te wachten.

Met een vertraging van 10 minuten in Assen is de vakantie begonnen voor de eerste groep. Klaas stond op de verkeerde plek op de bus te wachten. Na het ophalen van de overige vakantiegangers werd de rit naar Schiphol aangevangen. Door wat oponthoud op de A1 kwamen we rond 15:00 uur aan op Schiphol. Met het voordeel dat Travel Expert vooraf ingecheckt had voor ons, gingen we op weg naar de douane. Met de intrede van de bodyscan duurde het met de groep iets langer voordat we deze horde genomen hadden en hierdoor minder tijd hadden voor de P en P pauze en een broodje te kopen en nuttigen.

Ontvangst op Kreta

De stewardessen waren zeer behulpzaam en de vlucht verliep vlekkeloos. Ook de ontvangst op Kreta van Corendon was prima. De bus was snel gevonden, de rit naar het hotel vlot. Helaas was het al donker bij aankomst. Na het inchecken ging een deel direct slapen en een deel kwam terecht bij de plaatselijke Mojito-bar. Dimitric was ons zeer behulpzaam en Wijnie heeft hier een nieuwe liefde ontmoet, de plaatselijke deerne.Het was net geen 4 uur voor de laatste hun mandjes gingen opzoeken.

De volgende dag waren de meesten van ons er al vroeg uit, de vrouwelijke begeleiding hadden wat moeite met het vroege tijdstip. Na het ontbijt ging iedereen zijnsweegs en gingen de meeste de omgeving verkennen.

Na de lunch en het avondeten werd het tijd om de omgeving te verkennen, dit viel toch wat tegen. Veel grote discotheken waren helaas gesloten. Na een drankje gedronken te hebben bij een Engelse pub, hebben de nodige mensen het sanitair opgezocht. Toch maar terug naar de Mojito-bar. De vrouwen van de begeleiding gooiden hun charmes in de strijd om een goede deal af te sluiten voor de groep voor de rest van de week. En dit lukte prima. Zelfs Marianne wierp zich op als discjockey in deze bar en leerde de rest van de groep de laatste danspasjes. De diehards gingen rond 2 uur terug, terwijl de meesten van ons al eerder vertrokken waren.

Rustig wakker worden

Woensdagochtend was voor iedereen rustig wakker worden, ontbijten en de spullen bij elkaar zoeken voor de boottrip.Na een korte busrit kwamen we in de haven van Chersonissos, waar we aan boord gingen van de boot van Jack Sparrow, de Black Pearl. Zijn piraten zorgde ervoor dat alle vakantiegangers veilig aan boord kwamen. Nadat iedereen een plekje op de boot gevonden had, voeren we de haven uit met de beginmuziek van de gelijknamige film. Alle piraten sprongen van de ene naar de andere kant, de brede piraat stond voorop het schip als boegbeeld en de piraat met de mooie blauwe ogen klom in de mast. Na een korte vaartocht werd het anker uitgeworpen en konden de liefhebbers een duik nemen in het prachtig heldere water. Sommigen sprongen direct het water in vanaf de boot, de andern gingen via de trap. Het was wel even klauteren om weer terug aan  boord te komen. Nadat iedereen aan boord was en weer opgedroogd was in de zon, konden we gaan lunchen. Deze was tijdens het zwemmen bereid door alle piraten. Na deze smakelijke maaltijd werd de motor weer gestart en werd er koers gezet naar Sissi. Het was ongeveer 1,5 uur varen en de zee was redelijk ontstuimig dat niet voor iedereen even prettig verliep. Aangekomen in de haven van Sissi werden we welkom geheten door 2 andere piraten die ons veilig aan land zette. Als eerste gingen we een steil pad omhoog en dat is met een aantal rolstoelen en rollators niet altijd even gemakkelijk. Hierbij kregen we van de nodige mensen hulp en zodoende kon iedereen boven komen. Een deel ging direct naar de Nederlandse kroeg Maxima waar André Hazes uit de luidsprekers schalde, de anderen liepen verder om nog wat inkopen te doen voor thuis.

Biertje of eten van een ijsje

Na het drinken van een biertje of eten van een ijsje gingen we weer allemaal aan boord en zette we koers richting de thuishaven. Gelukkig geen andere piraten meer gezien en hoefden we derhalve geen veldslag meer te voeren. Aangekomen in de haven zijn we vriendelijk geholpen richting bus en hebben de dames van de groep nog foto's gemaakt met de grootste en breedste piraat, die niet aan hun aandacht was ontsnapt. De terugweg met de bus verliep snel, aangekomen in het hotel ging iedereen weer zijn eigen weg en werd de avond afgesloten met een bezoekje aan onze stamkroeg. Deze avond werd niet zo laat als de voorgaande dagen. Dit vond de leiding niet erg.

Rustdag

De volgende dag was een rustdag en is een deel van de groep gekneed door een masseur. Iedereen genoot van het weer, is wat gaan shoppen, zwemmen en zonnen. Een dag vliegt dan voorbij. Na het avondeten weer gezellig een drankje nuttigen op het terras bij het hotel waar barkeeper Elvis zijn kunsten vertoonden met de flessen voor de coctails. Iedereen geniet hiervan en kijkt vol bewondering. Ook de andere hotelgasten genieten hiervan, maar ook van de groep. Veel gelachen en samen op de foto en zelfs gefilmd. Een select gezelschap trekt na 23 uur weer naar Dimitric om de avond aft e sluiten en de ochtend in te luiden. Sommige begeleiders zetten letterlijk de bloemetjes buiten en iemand van deze groep vond het nodig om de BHV cursus toe te passen op een vrijwillige Engelsman.

Pottenbakkerij

Na voor sommige een hele korte nachtrust was het de 2e dag van excursie. De bus kwam iets later en onze gids Shamila vertelde wat we zouden gaan ondernemen deze dag. Na een rit van ongeveer drie kwartier door de hoogvlakte van Lassithi, stapten we uit bij de pottenbakkerij, alwaar een aantal weer souvenirs konden kopen, we een workshop pottenbakken kregen en dit ook zelf konden uitproberen met hulp. Degene die hieraan meegedaan hebben, mochten hun kunstwerken ook meenemen.Ook konden de liefhebbers een lekker drankje proeven. 

Nadat we merkten dat het programma toch behoorlijk uitliep, de temperatuur buiten behoorlijk was opgelopen en de stijle klim, hebben we in samenspraak met Shamila besloten om het bezoek aan de Grotten van Zeus te laten vervallen.

Wel zijn we bij een taverne gaan lunchen, een typische maaltijd op Kreta. De rit werd vervolgd en heeft ons naar de grootste planaat(boom) van Kreta geleid. Deze was ruim 14 meter in omtrek en ongeveer 600 jaar oud. Bij deze boom hebben we de groepsfoto van dit jaar laten maken door de gids. Ook het plaatsje zelf, Krasi was de moeite waard. Helaas niet altijd even gemakkelijk te belopen voor iedereen.

Op het terras bij deze boom werden de begeleiders getracteerd op een bijna even zo grote ijsco als de boom. Vandaar dat de terugreis iets op zich liet wachten. Op de terugweg konden we nog genieten van het prachtige uitzicht en de vele geiten en bokken die hier vrij rondlopen. De vele olijfbomen en bijzondere kleine kerkjes langs de weg waar je een kaarsje kunt branden, maakten deze tocht meer dan de moeite waard.Na aankomst bij het hotel, ging iedereen even ontspannen en dat gebeurde op veel verschillende manieren. Na het avondeten herhaalde zich het ritueel van eerdere dagen.

Chersonissos 

Zaterdag stond er niets op het programma en besloten we om met een groep met het openbaar vervoer naar Chersonissos te reizen om daar te winkelen en herinneringen op te halen van de vakantie van 2012. De overige bleven bij het hotel en brachten al zwemmend en zonnend de middag door. En na het eten dezelfde invulling als de andere avonden. Ook werd er nog TV gekeken bij Dimitric, Kijken wie de Duitse beker zou winnen.

Koers richting Katsikia

Op zondag stond er weer een excursie gepland met de bus. Gids Marjon en haar dochter heette ons al vroeg welkom en zette we koers richting Katsikia, waar we konden rondlopen. Hier werden weer de nodige souvenirs gekocht en een drankje genuttigd. Een aantal snakte naar een goede cappuccino en deze was hier zeker te verkrijgen. Na ruim een uur werd er koers gezet naar Ayos Nikolaos, dit is de plaats die vernoemd is naar Sint Nikolaas. Dit is een prachtige plaats met mooie winkelstraten en waar ook veel beroemdheden, zoals Bratt Pit en George Clooney zijn geweest en de Engelse film ‘Wie betaald de veerman’ is opgenomen. Ook het binnenmeer waar volgens de geschiedenis geen bodem in zit, is een bijzondere plek om naar te kijken en te fotograferen. Hier kreeg iedereen ook geld om te lunchen. De groep was opgesplitst en iedereen heft genoten van de snelle Griekse hap.

Voorbereidingen vertrek

Vandaag waren we bijtijds terug en begonnen de eersten alweer met de voorbereidingen voor het vertrek van morgen. Na het avondeten heeft Geert nog een verrassing voor de hele groep, hij heeft een prachtig gedicht geschreven over alle belefenissen van deze vakantie en brengt deze ten gehore. Iedereen luistert vol aandacht en hij geniet hier met volle teugen van. Daarna worden de mannelijke begeleiders nog in het zonnetje gezet door hun vrouwelijke collega’s, beiden ontvangen een kip met veel lawaai. Daarnaast krijgt de begeleiding nog diverse kleine presentjes en als klap op de vuurpeil nog grote badlakens van Kreta van Dina. Nogmaals Dina, hartelijk dank! Velen hebben nog genoten van een gezellige avond en natuurlijk van hun biertje. Iedereen is redelijk bijtijds gaan slapen. Een kleine groep is nog afscheid gaan nemen bij de stamkroeg en van barvrouw Larissa. Dit werd voor het thuisfront nog even vastgelegd met de camera.

De dag van vertrek was iedereen alweer vroeg uit de veren, de eerste kamers dienden al om 12:00 uur leeg te zijn. Alle spullen warden verdeeld over de kamers die we konden behouden. Na deze opruimactie is er een groep voor het eerst deze vakantie naar het strand gegaan. Dit was zeker de moeite waard en jammer dat we dit niet eerder gedaan hebben. De laatste kado’s worden gekocht en aan iedereen  geshowd. Na het eten wordt het druk met alle spullen naar de receptie te brengen en de laatste kamers leeg op te leveren. Van alle mensen die achterblijven wordt uitgebreid afscheid genomen en dat vertrekt de bus naar Heraklion. Nadat iedereen is ingecheckt en ingestapt is in het vliegtuig, zit de reis er echt op. de vlucht verloopt goed en binnen de kortste keren zijn we weer geland op Nederlandse bodem. Even zoeken naar alle bagage en onze chauffeur die ons terugbrengt naar de opstapplaatsen.

Groeten en bedankt voor deze geweldige vakantie!

Mascha, Marianne, Wijnie en Richard