Reisverslag Willingen 16 tm 23 juli 2017

Zondag 16 juli 2017

Het vertrek op de opstapplekken verliep allemaal volgens de planning, door omstandigheden kon Klaasje niet mee, maar ze kon ons gelukkig wel in Meppel uitzwaaien.

Na een heerlijke busreis zonder teveel vertraging kwamen we rond de klok van 17:00 uur aan in het hotel, waar we hartelijk werden ontvangen door het personeel. Nadat de kamer indeling was geregeld werden de koffers door de zoon, naar de kamers gebracht. Het waren allemaal prachtige kamers en iedereen was dan ook zeer tevreden. Het diner was zeer goed verzorgt. Na het diner zijn een aantal alvast de omgeving gaan verkennen en de rest bleef lekker in het hotel en er werd al vroeg geslapen.

Maandag 17 juli 2017

Toen we om negen uur gingen ontbijten regende het een beetje.  Na te hebben genoten van een heerlijk ontbijt hebben we de omgeving verkend. De eerste keer hebben we geluncht in ons hotel. Een echt Duitse lunch, met braadworst met pom-frites. Dit ging er bij iedereen wel in.

Om twee uur zijn we vertrokken naar Warstein om een rondleiding te krijgen bij de Warsteiner brouwerij.  Dit was zeer imposant. We werden ontvangen in een grote hal waar onder andere een formule 1 auto stond die zij hadden gesponsord en een oude bestel wagen. Van hieruit gingen we in een bioscoopzaal met draaiende vloer. Boven werd een film vertoond zoals het tegenwoordig gaat en onder stonden allerlei attributen van hoe het 100 jaar geleden gebeurde.

Na dit gezien te hebben gingen we met een soort treintje over het terrein en door de fabriek. Het is er allemaal geweldig groot. Nog nooit zoveel kratten en fusten bij elkaar gezien. We hadden allemaal twee bonnen gekregen waarop we bier, Radler en bronwater konden krijgen. Hier hebben we natuurlijk gretig gebruik van gemaakt.

Rond zeven uur waren we weer terug in het hotel en hebben daar heerlijk gedineerd. Elke dag is er keus uit drie verschillende menu’s. s ’Avonds zijn een aantal het stadje ingegaan en de rest bleef in het hotel om wat te drinken, kaarten, mens-erger-je-nieten of gewoon te kletsen.

Dinsdag 18 juli 2017

Het is droog en de zon schijnt gelukkig! Vanmorgen om tien uur zijn we in de bus gestapt op weg naar het plaatsje Korbach. Hier hebben we geluncht en winkeltjes gekeken. Het was eigenlijk de bedoeling om het oude gedeelte te bekijken, maar helaas waren wij in het nieuwe gedeelte uitgestapt. Rond twee uur zijn we vertrokken richting Bad Arolsen. Hier staat het slot waar koningin Emma is geboren. Hier hebben we een zeer interessante rondleiding gehad. We hebben gezien waar onze koningin Wilhelmina is geboren. Ook stond er nog een schilderij die door Wilhelmina is geschilderd.

Woensdag 19 juli 2017

Na de lunch zijn we met de bus richting de Biggesee gereden. Het was onderweg al behoorlijk warm. De Biggesee is een stuwmeer de stuwdam is ongeveer 400 meter lang en 50 meter hoog.Het Ruhrgebied had regelmatig tekort aan water. Daarom werden er diverse stuwmeren aangelegd . De Biggesee is het grootste stuwmeer in het Sauerland. Waar nu water is stonden vroeger huizen en waren er wegen. Meer dan 2500 mensen moesten verhuizen.  Hier hebben we een rondvaart gedaan.  Onze volgende stopplaats was in Willingen, n.l. de skischans de Mühlenkopfschanze. Dit is de hoogste skischans ter wereld.  De schans is in 1951 gebouwd en in het jaar 2000 uitgebreid gemoderniseerd. Sinds 1995 zijn hier de wereld kampioenschappen skispringen.

Je kunt met een kabeltreintje helemaal naar boven. Bovenaan kun je dan met de lift tot bovenop de schans. Hiervandaan vertrekken de skiërs. Edwin, is helemaal met de trap naar boven gelopen, tot aan de lift. Dapper hoor. Na te hebben gekeken en souvenirs te hebben gekocht zijn we teruggegaan naar het hotel.

Donderdag 20 juli 2017

De dag dat de chauffeur zijn vrije dag heeft. ‘s Morgens even uitgeslapen en daarna op eigen gelegenheid iets doen. Om twaalf uur hadden we afgesproken bij het pannenkoek restaurant om lekker te genieten van een overheerlijke pannenkoek en een drankje. Hierna zijn we onder begeleiding van Geert, de chauffeur, en Jitske naar de glasblazerij gegaan. Hier hebben ze een demonstratie glasblazen gehad en rondgesnuffeld in het bij behorende winkeltje. Op de terugweg  met z’n allen een terrasje gepikt.
Edwin was met Robert en een gids met een mountainbike onderweg. Ze hebben ruim 43 km bergop en bergaf gereden. De gids was zeer onder de indruk van de prestaties van vooral Robert. Tijdens het diner verscheen hij plotseling om Robert in het zonnetje te zetten met een medaille. ’s Avonds gezellig naar het damesvoetbal gekeken.

Vrijdag 21 juli 2017

Vroeg opgestaan en ontbeten.  Om negen uur zijn we in de bus gestapt. Niemand wist waar we heengingen. Toen we echter in de buurt van Dortmund kwamen opperde iemand dat we naar het stadion zouden gaan van Borussia Dortmund, wat ook zo was. Het Signal Iduna stadion, het grootste stadion van de Duitse Bundesliga. Hier is plaats voor 81.360 toeschouwers. Bijzonder is wat ze noemen de “gele muur”. Dit is een vak voor de fans met 25.000 staplaatsen en bijna iedereen is in het geel. Het was een zeer indrukwekkende rondleiding door een Nederlands sprekende gids. We kwamen in o.a. de kleedkamers, de persruimte in de dug-out enz.  Hij wist ook allerlei leuke anekdotes te vertellen. Al met al: zeer indrukwekkend en ook vermoeiend om twee uur lang trap op trap af te gaan.

Zaterdag 22 juli 2017

We wilden er een rustige dag van maken, nog de laatste souvenirtjes kopen en ruim tijd om de koffer in te pakken. Na de lunch zijn we om half elf in de bus gestapt en zijn we naar Brilon gereden. Brilon is een oude Hanzestad met zo’n 25000 inwoners die een Duits dialect spreken  n.l. het Plattdüütch.

Hier was een markt en een erg leuke winkelstraat. Iedereen is op eigen gelegenheid op pad gegaan. Hier heeft ook een ieder voor zich de lunch genuttigd. De groepsfoto hebben we gemaakt op de trappen van het stadhuis. Na nog de kerk te hebben bezocht zijn we teruggereden naar Willingen waar we nog samen een heerlijke sorbet hebben gegeten. Na het diner hebben we afscheid genomen van Piet Wolbers. Dit was zijn reis met de stichting.  Ook hebben we het personeel bij elkaar geroepen en hebben ze hartelijk bedankt voor de liefdevolle zorg en een compliment gegeven voor de kamers en het eten. ’s Avonds gezellig bij elkaar gezeten en “vroeg” naar bed.

Zondag 23 juli 2017

De dag van de terugreis alweer, na het ontbijt de koffers verzamelen, sorteren op uitstapplaats en de laatste check van de kamers. Na afscheid te hebben genomen van het personeel vertrokken we om elf uur richting Nederland, uitgezwaaid door het voltallige personeel. De eigenaresse heeft ons in de bus nog even toegesproken en was vol lof over de groep. Rond twaalf uur hebben we een koffie pauze gehouden en hebben we de overheerlijke cake aangesneden die we mee hadden gekregen van het hotel. Dit hebben we ons goed laten smaken. Voor we verder gingen heeft Geert nog eerst zijn reisverslag in dichtvorm voorgelezen. De lunch hebben we bij een Raststätte gebruikt en toen op naar Twist, waar we ons afscheidsdiner hadden, alles verliep mooi snel waardoor we op tijd bij de uitstapplaatsen waren.

We kunnen terugkijken op een prachtige vakantie, een goed hotel, een leuke groep en leuke excursies! Wat wil je nog meer??